Keräilijän aarteet odottavat kirpputorilla

Kirpputorit ovat erinomaisia paikkoja keräilijälle. Melkein kaikki tietävät, että vanhoilla Arabian astioilla ja muumimukeilla on selvästi ostohintaa suurempi jälleenmyyntiarvo. Lukuisten tv-ohjelmien ja internetin ansiosta tiedämme myös harvinaisemmista keräilyesineistä yhä enemmän. Netissä on helppoa tehdä hakuja omistakin vanhoista esineistä ja nähdä mikä niiden arvo on. Mitä enemmän tietoa, sitä enemmän myös kirpputorilla esineitään myyvät tietävät niiden arvosta ja polkuhintaisia harvinaisuuksia on yhä vaikeampi löytää. Mitä harvinaisempi tuote on, sitä suurempi sen hinta. Näin ei kuitenkaan ole aina ja etenkin vähemmän tunnettujen esineiden myyntihinta saattaa kirpputorilla olla arvaamattoman pieni. Myyjiä ja toreja on moneen lähtöön.

Keräilyharvinaisuuksista unelmoivan aarteenetsijän kannattaa aloittaa nettikirpputorien sijaan perinteisiltä toreilta. Äärimmäisyydet ovat löytöjä etsivän paras ystävä: joko valtavat jäähallikirpputorit joissa yksityishenkilöt myyvät sukulaisten vanhoja tavaroita hinnalla millä hyvänsä ja toisaalta mitä pienempi kaupunki ja kirpputori, sitä paremmat todennäköisyydet löytöjen tekemiseen ovat. Monessa pienemmässä kaupungissa on etenkin kesäisin iltatoreja, joissa ammattimaiset kirpputorimyyjät ovat rintarinnan omia varastojaan tyhjentävien myyjien kanssa. Myös erilaiset järjestöjen hyväntekeväisyyskirpputorit kuten Fida ja SPR sekä kierrätyskeskukset ovat hyviä paikkoja tehdä edullisempien keräilyesineiden löytöjä. Verkosta Facebookin kierrätysryhmät ovat hyviä paikkoja bongata edullisemmin myös keräilyesineitä ja joskus myös nettihuutokaupat ja myyntisivustot kuten huuto.net ja tori.fi voivat yllättää positiivisesti, jos on todella nopea.

Pöytä koreaksi

Helpoimmin kirpputoreilta löytää suosituimpia keräilyesineitä, koska niitä on myös eniten liikkeellä. Arabian astiat on helppo tunnistaa leimasta ja niiden iän voi tarkistaa helposti Arabian sivuilta, jossa leimat on esitelty. Yksittäisen esineen arvon voi tarkistaa netistä katsomalla minkälaista hintaa vanhan tavaran liike pyytää samasta ja samanikäisestä esineestä. Arabian tuotannosta suosituimpia keräilyesineitä ovat erilaiset astiasarjat ja niiden osat, vanhat purkit sekä muumimukit. Astiasarjoista erityisesti tummansininen Valencia, mustavalkoinen kuvitettu Emilia sekä klassinen mansikkakuosinen Pomona ovat jatkuvassa suosiossa. Peltipurkeilla on kokonaan oma ryhmänsä Facebookissa ja niiden kannatus kasvaa myös tasaisesti.

Astioissa kotimaiset ovat kovia ja Arabian rinnalla suosittuna kilpailee myös luonnollisesti Iittala. Iittalan klassiset keräilytuotteet ovat voimakkaita intohimoja puolesta ja vastaan herättävät mariskoolit, sekä Tapio Wirkkalan ja Alvar Aallon suunnittelemat tuotteet. Mariskooleista himoituimpia ovat hennon violetti ametistiväri sekä mattavärit. Wirkkalalta erityisesti linnut ja maljakot ovat suosittuja. Iittalan alle lukeutuvat myös Nuutajärven lasin taidelasit, kuten Kaj Franckin suunnittelemat lasituotteet. Riihimäen lasi sulki ovensa jo vuosikymmeniä sitten, mutta sen katon alla tuotetut taide-esineet, maljat, maljakot ja koristeastiat kiinnostavat edelleen, erityisesti upeiden naissuunnittelijoiden Tamara Aladinin ja Helena Tynellin design vetoaa edelleen suomalaisiin.

Valaiseva tutkimusretki

Huonekaluista aarteenetsijän silmään pistävät erityisesti kotimaiset valaisimet ja huonekalut. Molemmista on paljon tarjontaa, mutta toisin kuin astioissa, on niiden vedenpitävä tunnistaminen haastavampaa. Kotimaisista valaisinmerkeistä kannattaa kirpputorilla pitää silmällä edelleen moderniin sisustukseen istuvia Artekin vanhoja valaisimia ja huonekaluja, Iittalan valaisintehtaan tuotteita sekä Stockmannin aikanaan omistaman Ornon tuotantoa, jonka kirkkaimpina tähtinä loistavat edelleen lukuisissa suomalaiskodeissa esimerkiksi Lokki, Sipuli, Pamela, Natalia, Kurki, Bau ja La Boheme. Jättipotin saa, jos onnistuu löytämään Paavo Tynellin valaisimia, joiden arvo on jo nyt tuhansia euroja. Mikäli kirpputoritavaroiden omistaja on sattunut olemaan oikeaan aikaan oikeassa paikassa kun 1950-luvun yrityskiinteistöä on tyhjennetty, saattaa myytävänä olla odottamaton aarre.

Kirpputorilöytöjen tekeminen on hauskaa ja erityisesti kotimaisen designin historiasta oppii odottamattoman paljon, kun tunnistaa näkemiään esineitä. Kirpputoreja ei kannata sekoittaa ammattimaisiin vanhan tavaran liikkeisiin. Niissä tiedetään tarkalleen esineiden arvo ja edullisten löytöjen tekeminen on hankalaa, joskin niistä mieleisen keräilyesineen voi ostaa luottavaisin mielin ja kuulla myös sen taustan myyjältä. Yksityiseltä myyjältä ostaessa täytyy luottaa omaan asiantuntemukseen ja toivoa, että esine on juuri sitä mitä sen luulee olevan. Omin päin aarteita etsivän paras ystävä on internet, jonka avulla pystyy tunnistamaan lähes minkä tahansa esineen. Helppo paikka aloittaa tunnistaminen on vanhan tavaran kauppojen sivujen avulla.